Mint a szakembereknél a bizonyítvány, mint az autóknál a műszaki vizsga, olyan a vállalkozásoknál az érintésvédelmi felülvizsgálat. Sőt, talán még egy kicsit fontosabb. 

A munkaeszközökre vonatkozó általános követelményeknek megfelelően a munkáltatóknak kötelessége olyan berendezéseket a munkavállaló rendelkezésére bocsátani, melyek alkalmasak a biztonságos munkavégzésre, ezen kívül az egészséget és a testi épséget nem veszélyeztetik. Az érintésvédelem áramütés elleni védelmet jelent.

Kiknek kötelező a felülvizsgálat?

Cégek, közintézmények, munkahelyek, üzemek, társasházak, boltok, üzletek számára elengedhetetlenül fontos a felülvizsgálat megléte. Ráadásul a hatóságok szigorúan veszik és súlyosan büntetni a hiányát. 

Milyen esetekben kell felülvizsgálatot tenni?

 • új berendezés kerül beüzemelésekor
 • villamos kivitelezés létesítése, bővítése esetleg átalakítása során

Milyen időközönként szükséges az időszakos felülvizsgálat?

Amennyiben nem új berendezésről van szó, a jogszabály kötelezővé teszi az időszakos felülvizsgálatot is. Cégek, vállalatok esetén a jogszabály 3 évente írja elő. Egy esetleges munkavédelmi ellenőrzés során kell felmutatni az érintésvédelmi felülvizsgálat meglétét igazoló jegyzőkönyvet.

A fentiek alapján könnyen belátható, hogy nem érdemes halogatni ezt a hasznos feladatot.

Érintésvédelmi felülvizsgálat. Miért van szükség rá?

A felülvizsgálat több mint egy kiállított dokumentáció. Leginkább egy audithoz hasonlít. Mire ad megoldást?

 1. Az érintésvédelmi felülvizsgálat segítségével kideríthető, hogy az épület, valamint a villamossági berendezései biztonságosan működtethető-e.
 2. A felülvizsgálatot végző szakember feltérképezi az esetleges hibákat, melyek áramütéses baleseti veszélyforrások lehetnek.
 3. A szakértő az ellenőrzés, a szükséges mérések és a kiértékelések után javaslatot tesz a hibák kijavítására.
 4. A legtöbb esetben a vizsgálatot végző cég a hibajavításban, elhárításban is tud segíteni.

2 ok, ami miatt nem érdemes halogatni

 1. Balesetvédelem
  A biztonság mindennél fontosabb. Az érintésvédelmi felülvizsgálattal elkerülhetőek a balesetek, hiszen kiderülnek, majd javításra kerülnek a hiányosságok.
 2. Büntetések, bírságok elkerülése
  Nem utolsó szempont az sem, hogy amennyiben a megfelelő időben megtörténik a vizsgálat, ezzel elkerülhetőek a hatósági büntetések.

Fontos kiemelni, hogy érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot kizárólag a megfelelő szakképesítéssel rendelkező szakember végezheti el.

Amennyiben az Ön cégénél is aktuális az érintésvédelmi felülvizsgálat, akkor jelezze felénk.

Hívja szakértő kollégánkat, aki részletesen tájékoztatja a témát illetően!

 

kép: pixabay