A lakástüzek manapság nagyon gyakoriak, főleg az elektromos eredetű tüzek. Magyarországon ez a második leggyakoribb ok, amiért kigyullad egy lakás, pedig egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek ezek a katasztrófák. Ezeket a tüzeket általában két dolog okozhatja: az elektromos berendezés meghibásodása vagy a túlterhelt villamos hálózat. Gondoljunk csak bele, egy meleg nyári napon behúzódunk a lakásba, bekapcsoljuk a ventillátort vagy a légkondit, a gyerekek tévét néznek, apuka a számítóképen dolgozik, esetleg nyomtat is, anyuka pedig a konyhában süt-főz az elektromos berendezések valamelyikét használva.

Régen nem volt ennyi eszköz, és ami volt, az sem ilyen teljesítményen működött, mint a mai berendezések. Egy porszívó vagy egy hajszárító is manapság már kétszer-háromszor nagyobb teljesítménnyel üzemel, mint régen. Az új építésű otthonok villamos hálózatát már ehhez a megnövekedett igényhez igazítják, de a régi lakások és otthonok hálózata nem bírja a megnövekedett terhelést. Az elektromos hálózat hibájára utalhat, ha gyakran pislákol a lámpa, vagy a szikrázik a konnektor. Ha nem cselekszünk időben, és nem cseréltetjük ki a régi hálózatot, könnyen lakástűzhöz vezethet.

Jó tanácsok az otthonok védelmére

Egy kis odafigyeléssel persze az ilyen balesetek megelőzhetőek. Íme néhány jó tanács, amit ha megfogadunk, és betartunk, nem kell attól tartanunk, hogy elektromos probléma miatt kigyullad az otthonunk. Ha túlmelegedést, égésre utaló szagot, vagy rendellenes működést tapasztalunk valamelyik elektromos berendezésünknél, azonnal húzzuk ki a konnektorból. Soha ne álljunk neki magunk megjavítani vagy kicserélni a kis megosztót vagy a biztosítékokat, inkább hívjunk villanyszerelőt.

villanyszerelő Pécs, villanyszerelő, villanyszerelés Pécs, villanyszerelés, pécsi villanyszerelő

Ha hosszabbítót használunk, figyeljünk, hogy ne terheljük túl, illetve ne dugjunk bele másik hosszabbítót. Emellett az sem tanácsos, ha feltekerve használjuk, mert könnyedén túlmelegedhet vagy megolvadhat. Arra is figyeljünk, hogy csak szabványos elektromos készülékeket vásároljunk, a bizonytalan eredetű készülékek balesetveszélyesek lehetnek. Ha hosszabb ideig nem tartózkodunk otthon, érdemes a házat vagy a lakást áramtalanítani, mivel ha be van dugva egy eszköz, hiába nincs bekapcsolva, fogyasztóként üzemel, és még így is előfordulhat túlmelegedés.