Az elektromos árammal senki sem szeret babrálni. Joggal tartunk ettől a művelettől, hiszen az áram nem játék, a szereléséhez komoly képzettség szükséges. Ugyanakkor minden vihar vagy izzócsere esetén sem hívhatjuk ki rögtön a szakember csak azért, hogy áramtalanítson.

Nincs mese, a villanyszereléshez, ha csak egy minimális szinten is, de konyítanunk kell. Egy konnektor visszacsavarását vagy egy égő kicserélését el tudjuk végezni mi magunk is, ezért nem árt, ha tudjunk, hogyan kell helyesen áramtalanítani a készüléket vagy akár az egész házat.

Természetesen egy izzó cseréjéhez nem feltétlen lesz szükség az egész lakás áramtalanítására, ezért mielőtt nekiállunk egy munkának, mérjük fel, hogy mire is lesz szükség. Persze, ha biztosra akarunk menni, egy égő esetén is lekapcsolhatjuk a főbiztosítékot is, de feszültségmentesítés kihagyhatatlan lépés, hiszen súlyos áramütést is szenvedhetünk, ha egy sérült vezetékhez hozzáérünk, ezért nem árt az óvatosság. A részleges áramtalanítás kismegszakítókkal is lehetséges, viszont ez nem a legbiztonságosabb megoldás.

villanyszerelő Pécs, villanyszerelő, villanyszerelés Pécs, villanyszerelés, pécsi villanyszerelő

Hogyan áramtalanítsunk konnektorjavítás vagy épp izzócsere esetén?

Ha csak egy izzó cseréjéről van szó, elegendő lehet a lámpa konnektorból történő kihúzása. Persze a mennyezeti lámpa esetén ezt nem tudjuk megtenni, ilyen esetben elég, ha lekapcsoljuk a kapcsolót.

Erre mindenképp figyeljünk, és persze arra is, hogy figyelmeztessük a környezetünket, hogy éppen izzócsere zajlik, még véletlenül se kapcsolják vissza a kapcsolót. Emellett az áramszünet sem a legalkalmasabb idő az ilyen műveletek elvégzésére, hiszen nincs rá garancia, hogy nem épp akkor jön vissza az áram, amikor a cserével bíbelődünk.

A konnektor javítása már jóval veszélyesebb dolog. Ilyen esetekben az áramköri biztosítót is le kell kapcsolnunk. A feszültségmentesítés sikerességéről fáziskeresővel bizonyosodhatunk meg.

Persze a kóboráramok miatt még mindig nem leszünk teljesen biztonságban, ezért továbbra is úgy kell dolgoznunk a konnektoron, mintha még mindig áram alatt lenne. Itt is érvényes, hogy a munka előtt tájékoztassuk a környezetünket, hogy épp mivel is foglalatoskodunk. Ha nem szólunk, valaki azt gondolhatja, hogy csak véletlenül lecsapódott a biztosíték, és visszakapcsolja.