Amikor villamosipari kivitelezés témáját feldobjuk ismerősi körben, mindenkinek van egy rémtörténete. Ezekben a történetekben szereplő szerelők általában a vállalt munkát elvégezték ugyan, de nem arra a határidőre és nem abban a minőségben, amiben elvárható lenne. Sajnos ezek az esetek csak későn derülnek ki általában, hiszen a szolgáltatás egy folyamat, aminek során a megrendelő nem igazán tud vagy akar hozzászólni a kivitelezéshez. Első látásra nem derül ki számára, hogy az alkalmazott technológia egy saját alternatív megoldást, vagy éppen valódi szakmai hozzáértést tükröz. Amikor már fény derül a hibára, hiányosságra, gyakran nehézkes a javítás vagy költséges a helyreállítás. 

A kockázat abban mutatkozik, hogy a megrendelő a legtöbb esetben laikus, a szakmában nem jártas személy. Ilyen esetekben ráhagyatkozik a szakemberekre, akiktől első körben az árajánlatot kérte, illetve akinél később megrendelte a szolgáltatást.

Könnyen felmerülhet a kérdés: a munka átadásakor, milyen formában tudja ellenőrizni a megrendelő, hogy a kivitelező milyen minőségi munkát végzett.  Mivel tudjuk megelőzni ezeket az eseteket?

Ne a legolcsóbb árajánlatot fogadjuk el!

Vagy ha igen, akkor tudatos, megfontolt döntés legyen mögötte. Első és legfontosabb, hogy az árajánlatoknak nem csak a végösszegét kell összehasonlítani. Az olcsóbb ajánlat általában nem véletlenül születik. Érdemes megnézni a termékek, alapanyagok, segédanyagok minőségét. Ezen kívül a kiegészítő szolgáltatásoknak, garanciáknak is nagy jelentősége van, melyek ár szinten is jelentkezhetnek. Arra is érdemes figyelni, hogy az árajánlat mennyire részletes. Ha csak nagyvonalú, egyösszegű díjról van szó, akkor mindig járjunk utána, hogy pontosan mit tartalmaz a megadott ár.

Kérjen referenciákat, ha villamosipari kivitelezés előtt áll.

Ne válasszon addig kivitelezőt, amíg nem nézte meg a referenciáit, melyek arról árulkodnak, hogy milyen minőségű, milyen volumenű munkákban volt része a szolgáltatónak.

Vonjunk be külső szakmai támogatást!

Ha a megrendelő laikus, érdemes egy olyan műszaki segítséget bevonni, aki le tudja ellenőrizni a kivitelezést, össze tudja hasonlítani a tervdokumentációt és a megvalósult munkát.

A hatályos jogszabályok szerint az építtetőnek kötelező műszaki ellenőrt bevonni az építkezésbe, amennyiben több vállalkozót, több szakmát érint az adott engedélyköteles építkezés. A műszaki ellenőr a megrendelő érdekeit képviseli. A gyakorlat azt mutatja, hogy az ő bevonásával megelőzhetők a későbbi viták és kellemetlenségek.

Mikor érdemes műszaki ellenőrt bevonni?

  • Már a tervezés során is van létjogosultsága a műszaki ellenőrnek, hiszen ellenőrizni tudja, hogy minden egyes részlet kidolgozásra került-e, és, hogy összhangban vannak-e az egyes szakági területek.
  • A kivitelezés során figyelemmel kíséri a munkafolyamatokat, odafigyelve a minőségre, s  mindezt úgy, hogy a megbízó érdekeit tartja szem előtt. Ellenőrzi a leadott számlát vagy éppen az építési naplót is.
  • Az átadás-átvételnél a műszaki ellenőr műszaki átvizsgálást, közreműködést illetve érdekképviseletet végezhet.

 

Amennyiben a villamosipari kivitelezéssel kapcsolatban kérdése merülne fel, hívja munkatársunkat  még ma!

Hegedűs Csaba
tulajdonos

📞 +36203156583
💌 kozpont@hselektrokft.hu

 

kép forrás: pixabay