Ha jön a vihar, az emberek kétféleképpen reagálnak. Az egyik fele rohan, és villámsebességgel fog bele az áramtalanításba, míg a másik fele ezt feleslegesnek tartva megy villámokat csodálni, vagy épp minden hascsikarás nélkül nézi tovább a tévét. De kinek is van igaza?

Mivel manapság már szinte minden árammal működik, és egyre elterjedtebbek az intelligens otthonok is, ahol az ajtózártól a villanykapcsolókon át a klímáig mindent vezérelni és időzíteni tudunk, nem árt tisztában lenni vele, mit is tegyünk, ha úton van egy jó kis felhőszakadás.

Valós veszély, hogy a villámcsapás tönkreteheti a készülékeinket? Bár kicsi az esély, hogy pont a hozzánk legközelebbi villanyoszlopba csap be a mennykő, de igen is valós veszélyről beszélünk. Ha ez megtörténik, olyan mennyiségű elektromosság áramlik a hálózaton keresztül, hogy könnyedén hazavág mindent.

Az otthonokban hozzávetőleg 230 volt van, míg egy villámcsapásnál több millió voltról van szó, amire az otthoni hálózat egyáltalán nincs felkészülve. Persze nem jellemző, hogy ez a sok millió volt végigáramlik a vezetékeken, de egy pillanat erejéig azért túláram keletkezik, ami szintén veszélyes az eszközeinkre nézve.

Mivel tudunk védekezni a villámcsapás ellen?

Ha jön a vihar, mindenképp húzzuk ki a tévét, a hűtőt és a számítógépet a konnektorból. Arra azonban figyeljünk, hogy ezt ne a vihar alatt tegyük, mert bár roppant kicsi arra az esély, hogy pont akkor csap be a villám, amikor a vezetékeket húzkodjuk, de jobb félni, mint megijedni. Érdemes figyelni az időjárás jelentést.

villanyszerelés, villanyszerelés Pécs, villanyszerelő, villanyszerelő Pécs, pécsi villanyszerelő, villanyszerelő Mohács, villanyszerelés Mohács, mohácsi villanyszerelő

Az áztató eső esetén nem kell pánikba esni, de a felhőszakadás járhat villámlással. Sokan a túláram ellen is próbálnak védekezni túlfeszültségvédővel. Mielőtt elrohannánk a boltba venni egyet, jó, ha tudjuk, hogy mi ellen véd, és mi ellen nem.

A túlfeszültségvédők valójában arra valók, hogy a hálózat ingadozásaiból adódó problémákat megelőzhessük. Vihar ellen sajnos nem igazán véd, hiszen több millió voltra ez az eszköz sincs felkészülve.

Természetesen van lehetőség az egész házat feszültségvédelemmel ellátni, de ez nagyon költséges, ráadásul az egész házat tökéletesen földelni kell, és erre nincs garancia. Ha jön a vihar, inkább húzzuk ki az elektromos eszközeinket, biztos, ami biztos, még akkor is, hogy túlfeszültségvédőnk van.