Manapság már mindent behálóz a technika, és már nem csak a telefonunk lehet okos, hanem az egész házunk is. Persze egy elektromos garázsajtótól vagy egy okos izzótól, még nem nevezhetjük okosnak az otthonunkat. Sokakban merül fel a kérdés, hogy egy áramszünet idején mi történik az okos otthonokkal.

Mivel sok esetben a zár is mobiltelefonnal vezérelhető, sőt, a mobilunk hozzá a kulcs, adja magát a kérdés, hogy akkor kint fogunk ácsorogni, amíg vissza nem jön az áram? Az autót is hagyhatjuk kint az utcán, mert nem fogunk tudni bejutni?

Az esetek többségében ettől nem kell tartani. Az okos otthon rendszerek esetén általában a számítógépeknél is használt szünetmentes tápegységet alkalmaznak a villanyszerelésnél a rendszer kiépítése során.

Ennek köszönhetően az áramszünet nem fog fennakadást okozni az eszközeink működésében. Ezek a tápegységek többféle teljesítményben is megvásárolhatóak, a kapacitásuktól függően órákig, de akár napokig is zavartalanul működnek tovább, akár van áram az utcánkban, akár nincs.

villanyszerelő Pécs, villanyszerelő, villanyszerelés Pécs, villanyszerelés, pécsi villanyszerelő

Viharkárok ellen is véd a szünetmentes tápegység?

Egy áramszünetnek számos oka lehet, egy villamosvezeték meghibásodásától, a madárfészkek karbantartásáig. Ha az áramszolgáltatónk dönt úgy, hogy valamilyen okból kifolyólag szünetelteti a szolgáltatást, nem kell aggódnunk, a rendszerünk bírni fogja.

Ugyanakkor, ha vihar jön, a szünetmentes tápegység nem fogja megvédeni eszközeinket a túláramtól vagy épp a villámcsapásból eredő sok millió volttól. Érdemes erre is gondolni a kiépítés során, és az egész hálózatot túlfeszültségvédővel ellátni, illetve a házat a lehető legjobban földelni.

Persze egy sima áramszünet nem fog gondot okozni a rendszerünknek. Zavartalanul működhet tovább a villany, a riasztó, de még az ajtó és a garázskapu is. Attól nem kell tartanunk, hogy a betörők kihasználják az áramszünetet, és az okos otthonok lesznek az elsődleges célpontok.

Emellett a hűtő és fűtő rendszer is működhet tovább, nem kell félnünk, hogy télen kihűl az otthonunk, mert az áramszünet miatt nem kapcsol be a fűtés, illetve nyáron nem indul el a légkondi vagy nem húzódnak le a redőnyök, és átmelegszik a lakás.