Ami a szakemberek számára egyértelmű, az a laikusoknak sokszor még komoly fejtörést okozhat. A napenergia területén is gyakran előfordul, hogy összekeverednek a szakmai kifejezések. Cikkünkben abban szeretnénk segíteni, hogy mindenki számára nyilvánvaló legyen: mi a különbség napelem és napkollektor között.

Nem kérdés, hogy a megújuló energiáknak nagy jövője van. Aki most megújuló energiaforrás melle dönt, az biztosan gondol az unokáinak az életére.

A továbbiakban nézzük át a különbségeket!

Napelem vs napkollektor. Hogyan működik a napkollektor?

Elsőként tisztázzuk az alapfogalmakat. Mit jelent a napkollektor és hogyan működik? Lényeges alapinformáció, hogy a napkollektor a napenergia felhasználásával állít elő hőenergiát. Ezt az energiát épületgépészeti berendezések segítségével tudjuk tárolni és továbbiakban felhasználni.

A napkollektor fajtái

A napkollektorok sík, vákuumcsöves és fedés nélküli változatát ismerjük.

Felhasználási terület: 

Napkollektort fűtés kiegészítésre és vízmelegítésre használható, általában medence fűtésre ideális megoldás. Ipari területen és családi házas kivitelben is remekül megállja a helyét. Uszodák, medencék, wellness létesítmények számára jól kihasználható.

Megtérülési idő

A tapasztalatok szerint általában 10-15 év a megtérülési ideje.

Hogyan működik a napelem?
A napelem egy olyan korszerű berendezés, ami a nap energiáját villamos energiává alakítja át. Az így megtermelt energia villamosipari berendezések használatával tudjuk tárolni és a továbbiakban felhasználni. 

A Napelem fajtái

A napelemes rendszer akkumulátoros illetve inverteres rendszerben hasznosítható.

Felhasználási terület:

  • Világítás köztereken, kertekben
  • Szivattyúzás és öntözés napelemes rendszerrel
  • Biztonsági kamerák áramellátása
  • Hírközlő rendszerek áramellátása
  • Ipari létesítményekben
  • Családi házak villanyszámlájának kiváltásra

Mire figyeljünk napelemes vagy napkollektoros rendszer kiépítésénél?

A rendszerek kiépítése előtt érdemes megvizsgálni a tető vagy a tartószerkezet optimális dőlésszögét és a tájolást. A napkollektoros rendszerek nem igényelnek építési engedélyeztetést, míg a napelemes rendszereknél más a helyzet. Itt építési engedély ugyan nem kell, azonban energia szolgáltatónál engedélyeztetni kell, ami sokszor hónapokig is elhúzódhat.

Karbantartás

A napelemes rendszerekre azt szokták mondani, hogy mivel nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, így karbantartást nem igényelnek. A napkollektoros rendszereknél a fagyálló folyadékot 2-3 évente ellenőrizni kell, ezen kívül a keringető szivattyú is karbantartást igényelhet.

Amennyiben kérdése van a témával kapcsolatban, hívja munkatársunkat, akitől bővebb tájékoztatást kérhet.

Tekintse meg referenciáinkat! »