Az Otthonteremtési és otthonfelújítási támogatás jól jön azoknak, akik eddig halogatták a lakásfelújítást vagy éppen régóta vártak a megfelelő alkalomra. A kedvező feltételek miatt, most végre aktuálissá válhat a várva várt felújítás.

A lakásfelújítás egyik területe lehet a villamossági korszerűsítés, hiszen az életünk egyik legmeghatározóbb része az elektromos áram.

Cikkünkben sorra vesszük azokat a területeket, amelyekre érdemes odafigyelni, hogy elkerülhessük azokat a rejtett költségeket, amik a későbbiekben még sok fejfájást okozhatnak.

A villamossági korszerűsítés során az alábbi tipikus problémák merülhetnek fel:

 

Alumínium vezetékek

Jó tudni, hogy általában az elektromos hálózat egyidős a házzal, tehát, ha tudjuk a ház életkorát, akkor abból már következtethetünk az elektromos hálózat életkorára és az akkori anyaghasználatra is. Míg régebben alumínium vezetékeket használtak, ma már inkább a réz preferált.

Nem elegendő a hálózat

Ma már sokkal több elektromos kütyüt, háztartási gépet használunk mint régebben. Míg régen csak mosógép és TV volt a leggyakoribb, ma már mosogatógép, mikrohullámú sütő, kenyérsütő, elektromos tűzhely, és még sorolhatnánk, mi mindent kell bírnia az elektromos hálózatnak. A régi hálózatok a legtöbb esetben ezt a terhelést már nem bírják.

Érintésvédelmi, tűzvédelmi szempontoknak nem felel meg.

Az érintésvédelmi előírások, szabályok változtak, előfordulhat, hogy a korábbi jó megoldások ma már idejétmúlt rendszernek minősülnek. Ezen kívül életvédelmi szempontból is megérettek a felülvizsgálatra.

 

Milyen korszerűsítési munkálatok várhatóak egy régi villamos hálózat esetén?

 • Vezeték áthúzás
  A régi elavult vezetékek helyett érdemes új vezetékekről gondoskodni. Ez a legegyszerűbb és a legkisebb munkálattal járó feladat. Ebben az esetben részleges felújítás történik, nem szükséges a teljes villamossági hálózatot kicserélni, csak néhány áramkör kerül felújításra. Így egy része érintetlenül marad. Ebben az esetben minden dugalj, kapcsoló és lámpa a helyén marad, ezért ez igazából költséghatékony eljárás. 
 • Elosztótábla csere
  Ha régi olvadóbiztosítók vannak az elosztó dobozban, akkor érdemes lecserélni őket. Biztonságosabb, korszerűbb megoldás, mellyel kivédhető a laza kötés. Mind életvédelmi mind pedig vagyonvédelmi szempontból célszerű a csere mellett dönteni.

 • Túlfeszültség védelem
  Amennyiben szeretnénk megvédeni az értékes (és érzékeny) elektromos berendezéseinket a villámcsapás vagy a feszültség ingadozás okozta károsodástól, akkor a túlfeszültség védelemről is gondoskodni kell. Ez plusz védelmi vonalat képez a külvilág és a berendezéseink között.

 • Plusz dugaljak elhelyezése
  Gyakran előfordul, hogy egy régi családi házban kevés dugalj található, így szükséges a dugaljak, konnektorok bővítése. Ma már léteznek innovatív megoldások a digitális eszközök töltésére. Ilyen a töltő és csatlakozóaljzat is, ami praktikus módja a kütyük töltésére, hiszen így az mindig kéznél van. 
 • Megújuló energiaforrások használata
  Az új építésű családi házaknál már elvárás a megújuló energiák használata. Jelenleg a régi építésű családi házaknál nem előírás ugyan, azonban sokan tervezik például napelemes rendszerek bevezetését, hiszen hosszú távon költségtakarékos megoldást jelent. Korszerűsítés vagy régi családi ház megvételekor, a villamos hálózat korszerűsítése jó alkalmat biztosít a megújuló energiák bevezetésére is. 
 • Esztétikus megoldások
  Lehetnek olyan jellegű korszerűsítési munkálatok is, amelyeket a modern életmód kiszolgálása miatt szokták választani. Ilyenek lehetnek például a multimédiás elosztósorok, rejtett elosztók vagy egyéb kábelrendezők, melyek beszerzése, beszerelése leginkább esztétikai vagy kényelmi szempontokat elégítenek ki.

 

Maradt még kérdése? Bővebb információra van szüksége? 

Tegye fel kérdéseit vagy kérjen árajánlatot!

 

Forduljon hozzám bizalommal!

Hegedűs Csaba
tulajdonos

📞 +36203156583
💌 kozpont@hselektrokft.hu