Nagyon sokan nem szeretnek szerelőt hívni, inkább megoldják a kisebb-nagyobb szerelési munkálatokat maguk. A villanyszerelés azonban nem könnyű feladat, persze nem azért, mert az alapfeladatok elvégzése annyira bonyolult vagy nehéz lenne, hanem mert a villamos energia komoly veszélyeket rejt magában. Nem csak azért, mert komoly károkat okozhatunk az elektromos hálózatba, aminek a javítása egy vagyon kerülhet, hanem azért is, mert emberélet forog kockán. Az áramütésnek komoly élettani hatásai vannak, ami akár halálhoz is vezethet.

Szóval leszögezhetjük, hogy az árammal nem tanácsos játszani. Akadnak azért olyan munkálatok, amiket mi magunk is elvégezhetünk, természetesen a legnagyobb odafigyeléssel és óvatossággal. Ha mindenképp megpróbálkozunk pár kisebb villanyszerelési feladat elvégzésével, sose álljunk neki egyedül. Mindig legyen ott valaki, aki figyel rá, hogy ne kapcsolják vissza a megszakítókat mások véletlenül, amíg dolgozunk, illetve ha baleset történik, rögtön segítséget tud nyújtani, és értesíti a mentőket.

Milyen feladatokhoz nem szükséges szerelőt hívunk?

Mivel komoly szakértelmet és felszerelést igényelnek a villanyszerelési feladatok, ezért otthon tényleg csak pár apróbb munkálatot tanácsos elvégezni. Ilyen például az izzócsere, ami talán a legveszélytelenebb feladat. Emellett az olvadó biztosíték cseréjének és a lámpacserének is nekiállhatunk. A konnektorok cseréje is a könnyebb feladatok közé tartozik, ezzel is megpróbálkozhatunk, azonban ha már át kell helyezni vagy újat beszerelni, azt inkább képzett szakemberre bízzuk, és ne próbáljuk meg magunk megcsinálni.

villanyszerelés, villanyszerelés Pécs, villanyszerelő, villanyszerelő Pécs, pécsi villanyszerelő, villanyszerelő Mohács, villanyszerelés Mohács, mohácsi villanyszerelő

Arra mindig figyeljünk, hogy soha ne legyen áram alatt az, amit éppen szerelünk. Még egy konnektor cseréjénél is meg kell győződni róla, hogy feszültségmentes állapotban van-e. Ha nem vagyunk villamossági szakemberek, érdemes beszerezni egy kézi készüléket, amivel a feszültséget le tudjuk ellenőrizni. Egy ilyen eszköz nem drága, és a biztonság szempontjából rendkívül fontos. Szerelés előtt a feszültség alatt lévő állapotot is mérjük, hogy meg tudjunk győződni róla, hogy az eszköz megfelelően működik.