Az Otthonteremtési program és támogatások hatására egyre többen gondolkodnak használt családi ház vásárlásán. Az alábbiakban szeretnénk segítséget adni azoknak, akik a megvásárolt használt családi ház újjáépítése előtt állnak és a villamos hálózat korszerűsítésén vagy teljes cseréjén gondolkodnak.

Cikkünkben sorra vesszük azokat a területeket, amelyekre érdemes odafigyelni, hogy elkerülhessük azokat a rejtett költségeket, amik a későbbiekben még sok fejfájást okozhatnak.

A házfelújítás egyik fontos területe a villamossági korszerűsítés, hiszen az életünk egyik legmeghatározóbb része az elektromos áram.

Kerülje el a rejtett villamossági hibákat (és költségeket)!

 

Miután az interneten kiválasztottuk azt a házat, amit érdemes személyesen is megnézni, fontos, hogy ne csak ház külső megjelenését, a szobák belső elrendezését vegyük górcső alá, hanem a ház műszaki állapotát is ellenőrizzük. Érdemes magunkkal vinni olyan szakembert, aki már messziről kiszúrhatja a problémás pontokat, és rávilágíthat olyan kérdésekre is, ami egy laikusnak nem jutna eszébe.

Ezeket csekkolja, használt családi ház vásárlás előtt

 

Villamos elosztó doboz

Azt nem kérhetjük, hogy húzzák el a kétajtós szekrényt a hálószobában, hogy megnézzük a fal állapotát. De érdemes megnézni például a ház kismegszakítókat tartalmazó elosztó dobozát. Ebből következtetni lehet a villamos hálózat életkorára, állapotára és azt is megtudhatjuk, hogy milyen elektromos védelemmel rendelkezik. Ha még a régi fajta olvadóbiztosító található az elosztóban, akkor ott máris egyértelmű, hogy szükség lesz a korszerűsítésre.

Plombák állapota

Mielőtt adás-vételre kerülne a sor, érdemes ellenőrizni a villanyóra szekrényben található plombák állapotát: ezeknek mindig sérülésmentesnek kell lennie! A vásárlónak ajánlatos a szerződéskötés előtt a mérőhely ellenőrzését is kérnie. Amennyiben itt valamilyen meghibásodást tapasztalnak a szakemberek, akkor jó ha tisztában vagyunk vele, hogy ennek következményei még a lakás előző tulajdonosát fogja terhelni.

Szükséges dokumentumok

Ha nagyon régi házról van szó, nem biztos, hogy bármilyen tervdokumentáció még elérhető. De ideális az lenne, ha a ház rendelkezne megvalósítási villanyszerelési tervvel, melynek köszönhetően néhány szúrópróbaszerű ellenőrzést el tudunk végezni az ingatlanon. 

Szükségünk lesz még a következő dokumentációkra:

  • kivitelező nyilatkozat
  • villamos biztonságtechnikai minősítő iratok
  • bekapcsolási okmányok
  • áramszolgáltató szerződés
  • csatlakozási dokumentumok

 

Kíváncsi, milyen korszerűsítési munkálatok várhatóak egy régi villamos hálózat esetén? Olvassa el ezt a cikket is:

Tippek lakásfelújítás előtt állóknak! Tipikus problémák villamossági korszerűsítés alatt!

 

Maradt még kérdése? Bővebb információra van szüksége? Tegye fel kérdéseit vagy kérjen árajánlatot!

Forduljon hozzám bizalommal!

 

Hegedűs Csaba
tulajdonos

📞 +36203156583
💌 kozpont@hselektrokft.hu